Svi materijali koje ugrađujemo u naše montažne kuće, javno su kategorizovani kao „negorivi“ i „slabo gorivi“, a drvo kao osnovni element dodatno se oblaže vatrootpornim gips ili farmacel pločama.

Kada govorimo o klasičnim građevinskim materijalima i njihovom ponašanju prilikom požara, činjenica je da betonski elementi pucaju a metal gubi stabilnost zbog izvijanja i uvijanja … To drvetu, u protivpožarnoj zaštiti, daje prednost u odnosu na ostale građevinske materijale.

Drvo stvara zaštitni sloj koji spriječava dovod kiseonika čime je onemogućeno širenje plamena. Vatra koja zahvata površinski sloj drveta stvara ugljenik i taj sloj ima izuzetno nizak koeficijent provodljivosti temperature čime se stvara prirodna zaštita od daljeg širenja požara.

Vrlo je bitno istaći i da drvo prilikom eventualnog požara ne gubi svoja mehaničko-elastična svojstva. Zbog toga je kod gašenja požara u objektu čija je glavna noseća konstrukcija drvena, ulazak vatrogasaca praktično bezbedan, jer duže vreme neće doći do otkazivanja nosivosti te drvene konstrukcije, kao ni do njenog urušavanja.

U našoj gradnji sprovodimo svu potrebnu zaštitu drveta – antiinsekticidnu i antifungicidnu kao i protivpožarnu zaštitu F30 – F60 i F90 a propisanim presjecima stubova i greda za noseću konstrukciju.

Kada je reč o objektima posebne namjene i prostorijama koje su dodatno izložene riziku od vatre (kotlarnice i sl.) ugrađuju se posebni vatrostalni gips-paneli koji obezbeđuju zaštitu od 180 minuta.

Lamelirane drvene konstrukcije su praktično samogasive ukoliko ne postoji izvor plamena koji im pospešuje gorenje, a mogu biti i prenapregnute čeličnim šipkama radi povećane nosivosti zgrada.

Ako i kada dođe do požara u kući, nikad ne gore zidovi i plafoni, nego nameštaj, zavjese, tepih … … požar je uvek posledica ljudskog nemara i nepažnje, a ne loših proračuna ili zakonskih normi.

STECO montažne kuće … živite sigurno, zdravo i udobno!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.